Η "πάπρικα" είναι το μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από τη δια αέρος αποξήρανση των καρπών της οικογένειας των Καψικών. Έχει καταγωγή από το κεντρικό Μεξικό και μεταφέρθηκε στην Ισπανία κατά τον 16ο αιώνα με την ονομασία "pimenton".
H καυστικότητά της ωφείλεται στις συγκεντρώσεις της καψαϊκίνης που περιέχονται σε κάποια είδη πιπεριάς, ενώ η αύξηση της θερμοκρασίας, η έκθεση στο ηλιακό φως, η υγρασία, η χημεία του εδάφους καθώς και οι συνθήκες υπό τις οποίες ξηραίνονται, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.
Η καυτερή πάπρικα, πλούσια σε βιταμίνη C, χρησιμοποιείται ευρέως στη γαστρονομία σε μικρές ποσότητες δίνοντας γευστική ένταση στα φαγητά ή σε μαγελύτερες για να χαρίσει το ιδιαίτερο "κάψιμό" της.
ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ: 800g